Bezoek aan de Verbeke Foundation in Kemzeke, België.

  • Post category:Belgie / Museum

Vanmiddag kunstpark De Verbeke Foundation bezocht in het Belgische Kemzeke, een bijzondere ervaring en wilde hier al lang een keer naar toe!
_

De Verbeke Foundation is een museum in de Oost-Vlaamse gemeente Kemzeke dat de private kunstverzameling van Vlaamse Waaslandse verzamelaar Geert Verbeke beheert. Er wordt moderne en hedendaagse kunst geëxposeerd. De verzamelaar was jarenlang een ondernemer in de transportwereld met een tachtigtal werknemers (overslag en opslag) tot hij zijn bedrijf verkocht om zich op kunst te concentreren.

Een deel van de collectie is permanent te zien in een landschap met tentoonstellingsruimtes. Naast de vaste tentoonstelling zijn er wisselende tentoonstellingen in het collage-museum en in het museum. Het museumdomein van 12 hectare omvat een bos, een vijver, serres met bomen en sierplanten, een evenementenhal, een restaurant en twee expositieruimten van 20.000 m². Er zijn enkele bouwwerken waar mensen kunnen overnachten. Opvallend is de preoccupatie met vergankelijkheid en dood – opgezette dieren, ontbinding, fantastische doodskisten, maar ook ontwikkelend leven.

De verzamelaar laat weten dat “De tentoonstellingsruimte geen oase wil zijn. Onze show is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en wars van monumentaliteit, zoals de wereld buiten de museummuren. Bij ons geen opzichte spektakelgebouwen maar een verfrissende onpretentieuze plaats om kunst te bekijken en een subtiele kritiek op de kunstwereld.”

Website: https://verbekefoundation.com/